Geen categorie Gezondheid

Gaslek bij chemiereus in India: “Minstens 11 doden en 300 mensen in ziekenhuis”

15 mei 2020

ongeluk in chemische fabriek India 11 doden

chemisch-gaslek-india-doden-en-honderden-gewonden-schokkende-beelden

Nieuws  HNL NIEUWS

Buitenland
Gaslek bij chemiereus in India: “Minstens 11 doden en 300 mensen in ziekenhuis”

HAA – MVDB
07 mei 2020
14u15
Bron: AFP, Reuters
Deel via Facebook 8 Tweet

VIA REUTERS TV Gewonden klagen over ademhalingsproblemen en irritatie aan de ogen. Een gewonde krijgt water toegediend.

UPDATE  Door een gaslek bij een chemische fabriek aan de oostkust van India zijn zeker elf mensen om het leven gekomen onder wie een kind. Meer dan 300 mensen zijn in het ziekenhuis opgenomen na het inademen van gas. In omliggende dorpen zijn 1.500 bewoners geëvacueerd.

Het gas van de stof styreen ontsnapte uit de fabriek van LG Polymers  in de kuststad Visakhapatnam. Styreen wordt voornamelijk gebruikt voor de productie van kunststoffen. Op beelden was te zien hoe tientallen mensen onwel waren geworden en bewusteloos op de grond lagen.  Gewonden hebben onder meer brandende ogen, een zere huid en ademhalingsproblemen. Meer dan 300 omwonenden zijn in het ziekenhuis opgenomen.

Het gas lekte vermoedelijk uit twee tanks die sinds eind maart onbeheerd waren vanwege de coronalockdown. Op het moment dat het gas vrijkwam, in de vroege ochtend, lagen veel mensen te slapen. De autoriteiten vrezen dat velen nog bewusteloos in huis liggen. “Daarom wordt ook gecontroleerd in huizen”,  zei een ziekenhuiscoördinator. “We zijn druk bezig mensen naar het ziekenhuis te brengen. Ze hebben zuurstof en frisse lucht nodig.”

VIA REUTERS TV

Op foto’s is te zien dat patiënten vaak met twee of drie bij elkaar in één ziekenhuisbed liggen. Veel van hen zijn kinderen, die door het gas bewusteloos raakten.

LG Polymers India is een dochteronderneming van LG Chem, de grootste Zuid-Koreaanse chemiereus. Volgens de directie is de situatie ‘onder controle’.  “We zullen alle middelen bestuderen om snel zorgen te bieden aan zij die lijden nadat ze het gas hebben ingeademd”, aldus het bedrijf in een persbericht. “We voeren een onderzoek om de omvang van de schade en de juiste oorzaak van het lek en de sterfgevallen te kennen”, luidt het nog.

Bhopal

In India greep in 1984 de grootste giframp aller tijden plaats. De insecticidenfabriek van Union Carbide in de centraal gelegen stad Bhopal stootte in de nacht van 3 december een enorme gifwolk uit met desastreuze gevolgen. Meer dan 20.000 mensen werden verrast in hun slaap en lieten het leven, honderdduizenden raakten gewond of besmet. Tot op de dag van vandaag worden in de regio kinderen geboren met afwijkingen, nog altijd een gevolg van die ramp.

AFP Een soldaat brengt een gewonde weg.

VIA REUTERS TV Rook uit de fabriek van LG Polymers.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *