artikelen
ZALTBOMMEL NIEUWS
29 JANUARI 2022
Artikel in het Brabants Dagblad over het debat verslaglegging overleg tussen Sachem Gemeente en Provincie gemeenteraadsvergadering 2022
SUCCES IN DOSSIER SACHEM: BETERE VERSLAGLEGGING ÉN EEN OEFENING
Zolang de SP-afdeling Bommelerwaard bestaat volgt ze het hoog risico chemiebedrijf Sachem nauwgelet. Dit bedrijf, dat tegenwoordig nooit meer zo dicht bij woningen gebouwd zou mogen worden, kan bij een ramp een gaswolk produceren die levensgevaarlijk is voor de hele stad Zaltbommel. Sinds de SP in de gemeenteraad van Zaltbommel zit vraagt ze dan ook regelmatig de aandacht voor de gevaren van de fabriek (zie bijvoorbeeld hier).
Dankzij contacten met Stichting Veiliger Zaltbommel en Bezorgde Burgers Zaltbommel was de SP erop gewezen dat de verslaglegging van overleggen tussen Sachem, de provincie en het gemeentebestuur leek te ontbreken, en er ook geen fatsoenlijke verslaglegging was van (gevaarlijke) incidenten op het terrein. De SP stelde daar, samen met oppositiepartijen, een reeks schriftelijke vragen over op, maar de beantwoording daarvan stelde ontzettend teleur. Bij bijna alle vragen werd verwezen naar de provincie en inhoudelijk werd geen enkele vraag beantwoord.
Verzoek om inlichtingen
Dit vormde dan ook reden voor SP-raadslid Martijn Stoutjesdijk om een zwaarder instrument in te zetten: een verzoek om inlichtingen. Dit betekent concreet dat hij het College bij de eerstvolgende raadsvergadering in debatvorm nogmaals het vuur aan de schenen kan leggen over zijn schriftelijke vragen. Afgelopen donderdag vond het betreffende debat plaats – en daarbij werden enkele belangrijke successen geboekt.
Martijn Stoutjesdijk
Excuses en oefenen
Niet alleen gaf burgemeester Pieter van Maaren ruiterlijk toe dat de vragen van de SP niet goed genoeg beantwoord waren, ook zegde hij toe voortaan toe te zien op goede verslaglegging en een terugkoppeling aan de gemeenteraad bij incidenten bij Sachem. Ook deed hij nog een andere belofte, namelijk dat hij van plan is een grote oefening met de bedrijfsbrandweer, de Veiligheidsregio en de inwoners van de woonwijk De Waluwe te organiseren. De SP, daarin bijgestaan door andere partijen, drongen al lang aan op een oefening omdat bijna niemand in Zaltbommel weet wat de risico’s van een ramp bij Sachem zijn en wat je dan moet doen. Stoutjedijk gaf aan blij te zijn met de toezeggingen van de burgemeester en graag op de hoogte gehouden te worden van het verloop van de oefening.
=======================================================================================================
Feiten en vragen over de chemische fabriek, aangeboden aan Burgemeester Rehwinkel in het kader van de handtekeningactie die de stichting heeft opgezet naar aanleiding van de productieverhoging die Sachem van plan is aan te vragen. de actie leverde 1200 handtekeningen op
=======================================================================================================
BRABANTS DAGBLAD 4 OKTOBER 2019
Politiek Zaltbommel: ‘Laagvliegen moet op lijst met veiligheidsrisico’s’
Wanneer u op onderstaande link klikt kunt u het gehele artikel lezen.
————————————————————————————————————–
in het NRC van 10 februari 2020 staat het volgende artikel
https://nos.nl/artikel/2322357-ministerie-van-binnenlandse-zaken-hield-kritisch-inspectierapport-tegen.htmlhttps://nos.nl/artikel/2322357-ministerie-van-binnenlandse-zaken-hield-kritisch-inspectierapport-tegen.html
=========================================================================================
SACHEM MOET WATERHUISHOUDING CONTROLEREN 2017
Sachem Zaltbommel moet waterhuishouding documenteren
ZALTBOMMEL – Sachem Europe bv in Zaltbommel krijgt van de inspectie die risicovolle bedrijven controleert tot 1 januari de tijd om de waterhuishouding te documenteren.
Brigit Groeneveld 24-10-17, 21:58 Laatste update: 24-10-17, 22:33 Bron: BD
Het chemische bedrijf moet op papier aan kunnen tonen dat bij een calamiteit de opvang en de lozing van besmet water volgens de regels verloopt en de gevolgen voor de menselijke gezondheid en het milieu beperkt blijven.
Bezoek
In juni kreeg Sachem drie keer bezoek van de zogenaamde BRZO-inspectie. Dit is een speciale dienst die zeer risicovolle bedrijven regelmatig controleert. Sachem is het enige bedrijf in deze categorie in de Bommelerwaard. Bij die controles in juni constateerde de inspectie dat Sachem op dat moment niet aan kon tonen dat de waterstromen bij een calamiteit in orde zijn. Dit leidde tot een zogenaamde overtreding in de lichtste categorie, wat betekent dat er zeer geringe dreiging van een zwaar ongeval is.
Sachem-directeur Frank Groenen had uiteraard liever gezien dat bij de inspectie in juni alles in orde was geweest, maar baalt niet. ,,Integendeel, want wij streven naar maximale veiligheid.” Over de geconstateerde overtreding maakt hij zich geen zorgen. ,,We zijn bezig met een nieuwe omgevingsvergunning en daar hoort ook een uitgebreide Milieurisicoanalyse bij. We konden de gevraagde stukken, die aantonen dat het in orde is, dan ook al binnen twee weken naar de inspectie sturen.”
Transparant
Met de rest van het rapport zegt Groenen blij te zijn. ,,Daaruit blijkt dat we verschillende actiepunten uit vorige inspecties hebben opgevolgd en dat we aanvullende maatregelen hebben getroffen om de veiligheid te verhogen.
==========================================================================================
ARTIKEL NRC VAN JOEP DOHMEN, 4 FEBRUARI 2016
Vieze fabriek
===============================================================================================
Brigit Groeneveld en Sjors Moolenaar 15-11-19, Bron: BRABANTS DAGBLAD 15 NOVEMBER 2019
houden bedrijven zich wel aan de regels
Sachem Europe bv in Zaltbommel is een van de risicovolle bedrijven op de Gelderse lijst. De foto is gemaakt in 2018, toen er een verbouwing gaande was. Omdat Sachem op de Brzo-lijst staat, wordt het bedrijf extra gecontroleerd. © Marc Bolsius
Houden risicobedrijven zich wel aan de regels? De provincie heeft er te weinig zicht op
ZALTBOMMEL – In Gelderland zijn 210 bedrijven die een risico kunnen zijn voor hun omgeving. Of zij zich allemaal aan de regels houden is nog maar de vraag. De provincie houdt dat namelijk niet goed genoeg in de gaten.
Brigit Groeneveld en Sjors Moolenaar 15-11-19, 06:12 Bron: BD
Gelderland heeft te weinig zicht op de naleving van vergunningen die worden verstrekt aan risicovolle bedrijven. Dat blijkt uit onderzoek van de Rekenkamer Oost-Nederland. Toezicht en controle stonden de afgelopen jaren ‘minder op de voorgrond’, constateert de Rekenkamer.
Gevaarlijke stoffen
De Omgevingsdienst Regio Nijmegen is een van de instanties die voor de provincie de vergunningen verleend aan en controles uitvoert bij risicovolle bedrijven in Gelderland. © Gerard Verschooten
De provincie is verantwoordelijk voor vergunningen en toezicht bij zogenoemde complexe en risicovolle bedrijven, waarvan er in Gelderland 210 zijn. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om afvalverwerkers of boerenbedrijven met een mestvergister. Maar ook om de 40 Gelderse bedrijven die vallen onder het Besluit risico’s zware ongevallen (Brzo). Zij werken met gevaarlijke stoffen. In deze laatste categorie vallen onder andere Sachem Europe bv en Mainfreight, beide gevestigd in Zaltbommel.
Vastgelegd is dat niet de provincie zelf, maar de omgevingsdiensten de controlerende taken uitvoeren. Het idee is dat zij onafhankelijker zijn, waardoor de kwaliteit van toezicht en vergunningverlening toeneemt. De Brzo-bedrijven worden daarnaast ook nog gecontroleerd door de inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Veiligheidsregio. Volgens de rekenkamer slaan al deze instanties hun bevindingen apart en in verschillende systemen op, waardoor de provincie beperkt overzicht heeft. De provincie erkent in een reactie dat het beter moet en zegt dat er gewerkt wordt aan verbetering. Resultaten daarvan moeten in 2020 merkbaar worden.
Menselijke fouten
Stichting Veiliger Zaltbommel, die de ontwikkelingen rond met name Sachem al jaren kritisch volgt is er niet gerust op. ,,Ieder jaar zijn er wel overtredingen”, schrijft de stichting. ,,En onlangs heeft de productie van Sachem stilgelegen omdat bij werkzaamheden door een brandblusleiding was geboord. Menselijke fouten zijn dus mogelijk, met de kans op calamiteiten. Wij houden zorgen en zullen die opnieuw aankaarten.”